Česká Lípa: Cena tepla nájemníkům CPI BYTY již čtvrtým rokem klesá

05. 01. 2017
Již čtvrtým rokem klesá nájemníkům bytů společnosti CPI BYTY v České Lípě cena tepla a teplé vody zhruba o 20 %. Ve srovnání s cenami centrálního dodavatele zaplatí nájemníci CPI BYTY v roce 2017 dokonce o třetinu méně.

„V roce 2013 jsme odpojili naše bytové domy od centrálního dodavatele a přešli na vlastní systém vytápění pomocí plynových kotlů. Týká se to 1 600 domácností na sídlišti Sever, které každý rok ušetřily zhruba 20 % na ceně za gigajoul. Pro letošní rok se nám podařilo vyjednat další výrazné snížení ceny za teplo a teplou vodu na 403,61 Kč/GJ bez DPH, což je téměř o třetinu méně, než uvádí největší dodavatel ve městě,“ upřesnil Luděk Zelinka, technický ředitel společnosti CPI BYTY.

Náklady na energie a služby domácností tvoří často 35 – 40 %, někdy i 45 % z měsíčních plateb nájemníků, firma se tak rozhodla masivně investovat do změn ve způsobu vytápění svých bytových domů. „U energií a služeb působíme většinou pouze jako prostředník, mezi dodavateli a odběrateli a na cenu nemáme vliv. V případech, kde figurujeme jako odběratel, což je např. právě teplo a teplá voda, nebo elektřina společných prostor domů, jsme se rozhodli o výši ceny jednat s dodavateli, případně zvolit méně nákladný způsob dodávky,“ uvedl Luděk Zelinka. Změny v technologiích, a tím i úspora nákladů na teplo, se tak v novém roce projeví např. i v domech CPI BYTY v Ústí nad Labem, v Děčíně, nebo v Třinci, kde společnost ve všech případech předpokládá úsporu okolo 20 % ročně na každou domácnost.

Šance ušetřit na energiích se navíc projevuje i ve zvýšené poptávce po bytech CPI BYTY, a to nejen v České Lípě.